DietaJak zatrzymać młodość

Co jeść, żeby żyć dłużej? Produkty skutecznie łagodzące stan zapalny

Co jeść, żeby żyć dłużej? ✅ Genialne, jak wiele jest na to pytanie dobrych odpowiedzi. Muszę więc przedstawić Wam kolejną.

Istnieje coś takiego jak „wskaźnik zapalności w diecie” (DII – dietary inflammatory index). Używa się go, by zmierzyć i opisać, w jakim stopniu dany produkt wzmaga lub hamuje stany zapalne w organizmie zjadacza. Okazuje się, że ten niepozorny parametr stanowi kolejny klucz do długowieczności.

Wskazują na to badania z Uniwersytetu Nawarry, którzy wzięli pod lupę życiorysy 520 Hiszpanów. Każdy z ochotników miał od 55 do 88 lat i był mocno zagrożony chorobami układu krążenia. Badacze starali się dociec przyczyn ich kiepskiego stanu, więc dogłębnie przeanalizowali ich nawyki, styl życia i przede wszystkim to, co jedli.

I tu dochodzimy do sedna: okazało się, że wskaźnik zapalności, o którym wspomniałem na początku, jest najprawdopodobniej ODWROTNIE proporcjonalny do długości telomerów w naszych komórkach. Kto mnie regularnie czyta, ten wie, co to są telomery i jak gigantyczne znaczenie może mieć ta informacja. W wielkim skrócie: dłuższe telomery to dodatkowa ochrona przed zawałem, udarami i nowotworami.

Z badań wynika więc, że im więcej produktów obniżających w diecie wskaźnik zapalności, tym wolniej skracają się telomery i tym niższe ryzyko przedwczesnej śmierci. I to jest dokładnie ten efekt, na którym nam zależy.

Co najlepsze, na grafice przedstawiłem Wam wybrane (najsilniejsze i/lub najłatwiej dostępne w Polsce) produkty z listy przeciwzapalnej, ale pełna lista jest jeszcze szersza. Zawiera mnóstwo produktów, a większość z nich mamy na wyciągnięcie ręki. Są wśród nich takie złotka jak olej lniany, łosoś, natka pietruszki, szczypiorek czy oliwa z oliwek. Cichym bohaterem Waszej diety mógłby zostać też aloes, który łagodzi chore brzuszki, np. wspomagając leczenie zapalenia jelit.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Julian Sobiech (@jakdozycsetki)

Źródełka:
García-Calzón S, Zalba G, Ruiz-Canela M, Shivappa N, Hébert JR, Martínez JA, Fitó M, Gómez-Gracia E, Martínez-González MA, Marti A. Dietary inflammatory index and telomere length in subjects with a high cardiovascular disease risk from the PREDIMED-NAVARRA study: cross-sectional and longitudinal analyses over 5 y. Am J Clin Nutr. 2015 Oct;102(4):897-904.
Shi X, Lv Y, Mao C, Yuan J, Yin Z, Gao X, Zhang Z. Garlic Consumption and All-Cause Mortality among Chinese Oldest-Old Individuals: A Population-Based Cohort Study. Nutrients. 2019 Jun 30;11(7).

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *