DietaJak zatrzymać młodość

Stan zapalny w organizmie – co jeść, żeby się go pozbyć?

Powinniście wiedzieć, że istnieje coś takiego jak „wskaźnik zapalności w diecie” (DII – dietary inflammatory index). Używa się go, by zmierzyć i opisać, w jakim stopniu dany produkt wzmaga lub hamuje stan zapalny w organizmie zjadacza. I jest wyjątkowo godny uwagi, bo stanowi kolejny klucz do długowieczności.

Wskazują na to badania z Uniwersytetu Nawarry, którzy wzięli pod lupę życiorysy 520 Hiszpanów. Każdy z ochotników miał od 55 do 88 lat i był mocno zagrożony chorobami układu krążenia. Badacze starali się dociec przyczyn ich kiepskiego stanu, więc dogłębnie przeanalizowali ich nawyki, styl życia i to, co jedli.

Stan zapalny – gdy trwa wystarczająco długo – może skracać telomery, a z telomerami – życie.

I tu dochodzimy do sedna. Okazało się, że wskaźnik zapalności, o którym wspomniałem na początku, jest najprawdopodobniej ODWROTNIE proporcjonalny do długości telomerów w naszych komórkach. Kto z Was wie, czym są telomery, ten z pewnością zdaje sobie sprawę, jak gigantyczne znaczenie może mieć ta informacja. W wielkim skrócie: dłuższe telomery to dodatkowa ochrona przed zawałem, udarami i nowotworami.

Co jeść, żeby złagodzić stan zapalny?

Z badań wynika więc, że im więcej produktów obniżających w diecie wskaźnik zapalności, tym wolniej skracają się telomery i tym niższe ryzyko przedwczesnej śmierci. I to jest dokładnie ten efekt, na którym nam zależy.

Na grafice przedstawiłem Wam najsilniejsze i/lub najłatwiej dostępne w Polsce produkty z listy przeciwzapalnej. Natomiast najlepsze jest to, że pełna lista jest jeszcze szersza i zawiera mnóstwo produktów dostępnych na wyciągnięcie ręki. Są wśród nich takie złotka jak olej lniany, łosoś, natka pietruszki, szczypiorek czy oliwa z oliwek. Cichym bohaterem Waszej diety mógłby zostać też aloes, który łagodzi chore brzuszki, np. wspomagając leczenie zapalenia jelit.

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Julian Sobiech (@jakdozycsetki)

Źródełka:

García-Calzón S, Zalba G, Ruiz-Canela M, Shivappa N, Hébert JR, Martínez JA, Fitó M, Gómez-Gracia E, Martínez-González MA, Marti A. Dietary inflammatory index and telomere length in subjects with a high cardiovascular disease risk from the PREDIMED-NAVARRA study: cross-sectional and longitudinal analyses over 5 y. Am J Clin Nutr. 2015 Oct;102(4):897-904.

Shi X, Lv Y, Mao C, Yuan J, Yin Z, Gao X, Zhang Z. Garlic Consumption and All-Cause Mortality among Chinese Oldest-Old Individuals: A Population-Based Cohort Study. Nutrients. 2019 Jun 30;11(7).

Tags:

1 komentarz

  1. To wszystko jem, tylko ciekawe ile też jem, żeby żyć krócej 😀
    Super wpis jak zawsze, polecam innym 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *