DietaJak zatrzymać młodość

Zdrowa pizza – jak przerobić tłusty fastfood na zdrowe danie?

Jak przygotować zdrową wersję pizzy

Mam dla Was prezent – pierwszy gościnny post w historii „Jak dożyć setki”! ❤️ A jego temat brzmi: zdrowa pizza.

Zestawienie obok siebie tych dwóch wyrazów może brzmieć jak oksymoron, ale jest ono w 100% uzasadnione. Tak – pizza może być zdrowa, a w dodatku wcale nie musi wyglądać jak gruby, tłusty placek z _ _ _ _ _  _ _ _. Oryginalna włoska pizza to perełka w koronie kuchni śródziemnomorskiej.

Skąd w ogóle pojawia się u mnie taki temat? Sprawa jest prosta – parę tygodni temu odezwała się do mnie @pizzagirl.patrol i zaproponowała mi wspólny wpis. Ta dziewczyna jest tak zakręcona na punkcie pizzy i ma na ten temat tak szeroką wiedzę, że nie wahałem się nawet przez sekundę. I oto efekt – garść wskazówek, które pomogą Wam wybrać lub zrobić zdrowszą wersję pizzy. Uwielbiam pasjonatów, dlatego użyczam swoich łamów specjalistce i niniejszym w tym miejscu oddaję jej głos:

Czy włoska pizza może wydłużyć życie?

Zdecydowanie tak – jeśli tylko kucharz używa składników wysokiej jakości i konsekwentnie trzyma się kilku ważnych zasad. W końcu nie od dziś wiadomo, że dieta śródziemnomorska należy do najzdrowszych na świecie.

Choć pizza kojarzy się raczej z niezdrowym fast foodem, to prawdziwa włoska wersja jest tak naprawdę jego zupełnym przeciwieństwem! A po czym rozpoznać, że pizza jest oryginalna? O tym możecie przeczytać w tym wpisie:
https://www.pizzagirlpatrol.com/pl/2019/02/jak-rozpoznac-prawdziwa-pizze-neapolitanska/

Zdrowa pizza to perełka w koronie kuchni śródziemnomorskiej

Jak włoska pizza wpływa na zdrowie

  1. Po pierwsze, w wyniku podgrzewania sosu pomidorowego zwiększa się biodostępność likopenu – uwalnia się go więcej niż z surowych pomidorów. A jak powszechnie wiadomo, likopen to silny przeciwutleniacz, który zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów.
  2. Po drugie, włoska pizza jest kompletnym posiłkiem, ponieważ zawiera trzy główne makroskładniki w zbilansowanych proporcjach: 15-20% kalorii w Marghericie pochodzi z białek (głównie z mozzarelli), 65% z węglowodanów złożonych (z mąki) i 15-20% z tłuszczów (z oliwy z oliwek).
  3. Po trzecie, w 2003 naukowcy z zespołu Silvano Gallusa (z mediolańskiego Instytutu Mario Negri) opublikowali wyniki dziesięcioletnich badań nad wpływem regularnego jedzenia pizzy na ludzkie zdrowie. Odkryli m.in., że osoby jedzące pizzę raz w tygodniu o 59% rzadziej chorowały na raka przełyku. Ochronny efekt odnotowano też w przypadku nowotworów jamy ustnej, gardła i jelita grubego.
  4. Po czwarte, ciasto do oryginalnej włoskiej pizzy wyrasta nawet przez 48 godzin i zawiera niewielką ilość drożdży. Dzięki temu posiłek staje się dużo bardziej lekkostrawny niż powszechnie serwowany placek na grubym, tłustym i bardzo drożdżowym cieście. W związku z tym po prawidłowo przyrządzonej pizzy nie ma mowy o odczuwaniu ciężkości w żołądku.
    Do tego szczypta oregano (kolejny silny antyoksydant) i voilà! Mamy przepis na długowieczność!
  5. A co z kalorycznością? Spokojnie, na to też mamy odpowiedź. W dekalogu pizzy neapolitańskiej (tak, istnieje coś takiego! >link<) napisane jest, że
    Margherita przygotowana z 250 g ciasta ma jedynie 800 kcal, a Marinara już tylko 550 kcal!
    To co, kiedy idziecie na pizzę? 😊

Gdzie można znaleźć najlepszą pizzę

Tu jedna sprawa ode mnie (to już piszę ja – Julek) – Pizza Girl Patrol ma fantastycznego bloga, na którym znajdziecie odpowiedź na pytanie, gdzie można zjeść najlepszą i najzdrowszą pizzę:
https://www.pizzagirlpatrol.com/pl/

Zdrowa pizza – mało kto w Polsce wie na ten temat więcej niż Pizza Girl Patrol

Znajdziecie u niej m.in. mnóstwo przewodników podróżniczych. Szczegółowo opisała, co można zobaczyć, zwiedzić i zjeść (ze szczególnym naciskiem na pizzę) w całym mnóstwie europejskich miast jak Lizbona, Berlin, Walencja, Praga czy Stambuł. Prezentuje w nich też perełki polskiego i europejskiego street-artu.

Nietrudno zgadnąć, że jako Pizza Girl Patrol szczególnie upodobała sobie ojczyznę pizzy – Włochy. Jeżeli więc wybieracie się np. do Florencji, Rzymu, Neapolu, Mediolanu lub Katanii, to koniecznie zajrzyjcie na jej bloga. O Polsce zresztą także sporo pisze – dowiecie się u niej, gdzie znaleźć najlepszą pizzę w Krakowie, Łodzi, Warszawie, Trójmieście czy Wrocławiu.

Warto też zajrzeć na jej fanpage:
https://www.facebook.com/pizzagirlpatrol/

PS – to nie jest reklama sponsorowana 🙂 Profil Pizza Girl Patrol polecam w 100% sam z siebie. Robię to, bo szczerze spodobał mi się nie tylko jej pomysł na ten wpis, ale też Instagram, blog i cała jej działalność. Powtórzę jeszcze raz – uwielbiam pasjonatów, a ta dziewczyna po prostu żyje tym, co robi. Oby takich ludzi było w Polsce jak najwięcej.

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Julian Sobiech (@jakdozycsetki)

Źródełka:
Gallus S, Bosetti C, Negri E, Talamini R, Montella M, Conti E, Franceschi S, La Vecchia C. Does pizza protect against cancer? Int J Cancer. 2003 Nov 1;107(2):283-4.
fattistrani.it/post/mangiare-pizza-riduce-il-rischio-di-cancro-esofageo
educazionenutrizionale.granapadano.it/it/alimentazione/articoli/alimentazione-e-salute/la-pizza-fa-bene-alla-salute/
greenstyle.it/come-fare-una-pizza-sana-e-sostenibile-304211.html
cibo360.it/alimentazione/cibi/cereali/derivati/pizza.htm
ok-salute.it/alimentazione/pizza-ecco-perche-fa-bene/

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *