DietaJak zatrzymać młodość

Co jeść, żeby żyć dłużej? [największe badania w historii]

Ile trzeba jeść warzyw? Czy owoce są zdrowe? I jaki jest niby związek między tym, ile zjem orzeszków, a tym, ile będę żyć?!

Wreszcie mamy zadowalające odpowiedzi na te i podobne pytania. Naukowcy z German Institute of Human Nutrition obdarzyli nas największą w historii metaanalizą na temat wpływu konkretnych grup produktów na długość życia.

Metaanaliza to inaczej badanie, podczas którego analizuje się wyniki innych, wcześniejszych badań. Jeśli na dany temat istnieją setki publikacji, to wtedy ta metoda pozwala na szczegółowe przeanalizowanie potężnej ilości danych. Zanim naukowcy w ogóle wzięli się do analizy badań, musieli więc wybrać te, które stanowią szczyt ludzkiej rzetelności i dają pełną gwarancję wiarygodności.

Udało im się to.

A oto wyniki. Wstawiam je w bezlitośnie surowej formie – dokładnie tak, jak opisali je naukowcy. Piszę to, bo sam byłem zaskoczony tymi liczbami. Nie tylko wskazują na to, co wiemy od dawna – że dieta jest kluczowym czynnikiem kształtującym zdrowie – ale też stanowią poważny argument na rzecz wegetarianizmu.

Produkty, które najsilniej wydłużają życie:

  1. 100 g pełnych ziaren/dzień = -25% ryzyka przedwczesnej śmierci
  2. 20 g orzechów/dzień = -17%
  3. 150 g roślin strączkowych/dzień = -16%
  4. 300 g warzyw/dzień = -11%
  5. 250 g owoców/dzień = -10%
  6. 200 g ryb/dzień = -10%

Produkty, które najsilniej skracają życie:

  1. 170 g czerwonego mięsa/dzień = +35% ryzyka przedwczesnej śmierci
  2. 120 g przetworzonych produktów mięsnych/dzień = +35% ryzyka
  3. 1000 g nabiału/dzień = +15% ryzyka
  4. 1 jajko/dzień = +10% ryzyka (nie podoba mi się ten punkt :()
  5. 250 ml słodkich napojów/dzień = +7% ryzyka
  6. Produkty niepełnoziarniste – neutralne

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Julian Sobiech (@jakdozycsetki)

Źródełko:

Schwingshackl L, Schwedhelm C, Hoffmann G, Lampousi A-M, Knüppel S, Iqbal K, Bechthold A, Schlesinger S, Boeing H. Food groups and risk of all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of prospective studies, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 105, Issue 6, June 2017, Pages 1462–1473.

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *