DietaJak zatrzymać młodość

6 polskich produktów, które wzmacniają odporność

Jaka dieta na odporność

W Polsce można znaleźć nie tylko wspaniałe krajobrazy, ale i wspaniałe jedzenie. Oto nasze narodowe skarby – kilka polskich produktów, które nie tylko są smaczne, ale też wzmacniają zdrowie i wydłużają życie 🙂

MIÓD

Miód słynie ze swoich właściwości bakteriobójczych, co doskonale widać w procesie gojenia ran. Badania Petera Molana z nowozelandzkiego Uniwersytetu Waikato wskazują, że opatrunki nasączone miodem chronią uszkodzone tkanki przed zakażeniem i przyspieszają odbudowę. Miód można także z powodzeniem stosować jako lek na kaszel. Najnowsza metaanaliza z sierpnia 2020 roku dowodzi, że w przypadku chorób górnych dróg oddechowych intensywność i częstotliwość kaszlu mogą spaść nawet o 46% przy zastosowaniu 2-5 łyżeczek miodu dziennie (1-2 łyżeczki w przypadku małych dzieci). Ważna informacja: herbatka z miodem też się tu zalicza 😉

Borówki na odporność

BORÓWKI

Ciekawostka: Polska jest jednym z największych producentów borówek na świecie (mamy 6. miejsce). Borówki to prawdziwa bomba witamin i przeciwutleniaczy. Liczne badania dowodzą ich prozdrowotnych właściwości – tak ważnych w kontekście dążenia do długiego i zdrowego życia. Mała garść borówek dziennie (kilka-kilkanaście owoców) zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krwionośnego o 15%. Właśnie dlatego borówki poleca się np. pacjentom z nadciśnieniem.

KISZONE OGÓRKI I KISZONA KAPUSTA

Kiszone warzywa – na czele z ogórkami i kapustą – dla układu trawiennego są po prostu wspaniałe. Nie tylko stanowią dla bakterii jelitowych fantastyczne wsparcie, ale też pomagają im się odbudować np. po kuracji antybiotykowej. Zapewniają też całkiem konkretne i widoczne efekty, np. pomagają zlikwidować zaparcia.

Jelita i zawarta w nich mikrobiota stanowią podstawę układu odpornościowego. Dlatego nie ma wątpliwości, że kiszone ogórki i kiszona kapusta należą do najzdrowszych polskich produktów. Stanowią genialne i łatwo dostępne wsparcie dla naszych organizmów.

CZOSNEK

Ciekawostka: badania na ponad 27000 osób w naprawdę podeszłym wieku (średnia wieku: 92 lata) wykazały, że czosnek może wydłużyć życie nawet o 3 lata. Efekt zaobserwowano w 2019 roku u osób, które deklarowały, że jedzą minimum jeden ząbek czosnku co najmniej 5 razy w tygodniu. Dalsze badania wyjaśnią, jak silny jest tutaj związek przyczynowo-skutkowy i z czego on wynika. Natomiast już teraz wiadomo, że najsilniejsza korelacja łączy spożywanie czosnku z niższym ryzykiem rozwoju nowotworów i chorób układu krążenia.

Aronia na odporność – jeden z najzdrowszych polskich produktów

ARONIA

Aronia przywędrowała do nas kilkaset lat temu z Ameryki Północnej, natomiast to Polska jest dziś jej największym na świecie producentem. Roczne zbiory wynoszą nawet 60 000 ton, z czego 90% eksportujemy do innych państw. Aronia to perła w koronie wśród polskich produktów.

Mało tego – nie tylko jesteśmy jej głównym producentem, ale też mamy na jej temat mnóstwo medycznej i naukowej wiedzy. Aronia wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Stosuje się ją przy najróżniejszych dolegliwościach – od infekcji układu moczowego, poprzez nadczynność tarczycy i choroby siatkówki oka, aż po cukrzycę i choroby serca. Więcej na ten temat piszą Panie Marta Doroszko, Katarzyna Janda i Karolina Jakubczyk z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Swoją wiedzę przekazują w publikacji pt. „Właściwości prozdrowotne wybranych owoców krajowych”. Bardzo polecam tę lekturę.

CZARNY BEZ

Niby czarny, a jednak czyste złoto. Już 2400 lat temu Hipokrates stosował preparaty z czarnego bzu jako lek moczopędny i przeczyszczający. Dziś jednak wiemy o tej roślinie dużo, dużo więcej. Czarny bez jest świetny i przydatny w leczeniu przeziębień, stanów zapalnych żołądka i jelit. Odnotowano nawet jej właściwości przeciwbólowe.

Ciekawostką jest fakt, że ten ostatni efekt obserwują na sobie pacjenci cierpiący na migreny, bóle reumatyczne, neurobóle i stany po zabiegach operacyjnych i stomatologicznych (np. po wyrwaniu zęba). Jest to możliwe, ponieważ czarny bez hamuje i spowalnia odczuwanie bólu w układzie nerwowym. A do tego – co najważniejsze – nie uzależnia tak jak większość leków.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Julian Sobiech (@jakdozycsetki)

Źródełka:

Doroszko, M., Janda, K., & Jakubczyk, K. (2018). Właściwości prozdrowotne wybranych owoców krajowych. Kosmos, 67(2), 415–423.

Curtis PJ, van der Velpen V, Berends L, Jennings A, Feelisch M, Umpleby AM, Evans M, Fernandez BO, Meiss MS, Minnion M, Potter J, Minihane AM, Kay CD, Rimm EB, Cassidy A. Blueberries improve biomarkers of cardiometabolic function in participants with metabolic syndrome-results from a 6-month, double-blind, randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2019 Jun 1;109(6):1535-1545. doi: 10.1093/ajcn/nqy380. Erratum in: Am J Clin Nutr. 2019 Nov 1;110(5):1262.

Shi X, Lv Y, Mao C, Yuan J, Yin Z, Gao X, Zhang Z. Garlic Consumption and All-Cause Mortality among Chinese Oldest-Old Individuals: A Population-Based Cohort Study. Nutrients. 2019 Jun 30;11(7):1504. doi: 10.3390/nu11071504.

Molan PC. Re-introducing honey in the management of wounds and ulcers - theory and practice. Ostomy Wound Manage. 2002 Nov;48(11):28-40.

Abuelgasim H, Albury C, Lee J. Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis. BMJ Evid Based Med. 2020 Aug 18:bmjebm-2020-111336.

Tags:

1 komentarz

  1. Wszystko prócz aronii – znajduje się w mojej kuchni – można by powiedzieć, że bardzo często. Ostatnio siostra posłała mi sok z aronii – myślę, że jest to jakiś znak, że muszę ją wprowadzić do naszego rodzinnego życia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *