DietaJak zatrzymać młodość

Co jeść, żeby mieć lepszy wzrok? [Podręczna ściąga]

Jako że przez znaczną część dnia skupiamy wzrok na najróżniejszych ekranach, warto by trochę zadbać o te nasze przepracowane patrzałki 😀

Przygotowałem ściągę z witaminami i związkami chemicznymi, które mają zbawienny wpływ na wzrok. Podaję także ich najważniejsze źródła. Nie są to oczywiście jedyne produkty, jakie je zawierają. Wybrałem jednak takie, które albo mają tych wartości najwięcej, albo są najłatwiej dostępne w sklepach. Jedno jest pewne – którekolwiek z nich zjecie/wypijecie, będzie to dla wzroku dobry wybór.

1) Witamina A

Witamina A jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania siatkówki. Dzięki niej pręciki uwrażliwiają się na przyćmione światło, a niedobór wywołuje tzw. kurzą ślepotę (problemy z widzeniem po zmierzchu i przy słabym oświetleniu) oraz wysuszanie rogówek i spojówek (w skrajnych przypadkach skutkujące ślepotą).

Wybrane źródła witaminy A:

  • wątróbka
  • warzywa pomarańczowe
  • warzywa żółte i liściaste (ciemnozielone)
  • morele
  • węgorz
  • jajka
  • mleko i jego przetwory

2) Cynk

Cynk wzmacnia wzrok i spowalnia starzenie oczu – zapobiega w ten sposób przedwczesnej utracie dobrego widzenia. Jego niedobór może prowadzić do rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej (age-related macular degeneration – AMD) i jest jedną z przyczyn krótkowzroczności. Badania na zwierzętach sugerują, że suplementacja cynkiem może pomóc w leczeniu tej wady.

Wybrane źródła cynku:

  • grzyby (boczniak, shiitake, pieczarki, kurki)
  • cykoria włoska (radicchio)
  • wątroba cielęca
  • sezam
  • tofu
  • pestki dyni

3) Witaminy C i E

Witaminy C i E to wspaniałe przeciwutleniacze. Unieszkodliwiają wolne rodniki powstające pod wpływem światła, chroniąc przed zaćmą i AMD.

Wybrane źródła witaminy C:

  • Papryka (żółta, czerwona, zielona, chili)
  • śliwka kakadu
  • owoce dzikiej róży
  • kiwi
  • cytryny

Wybrane źródła witaminy E:

  • olej z kiełków pszenicy
  • słonecznik
  • migdały
  • warzywa zielone
  • jagody
  • orzechy laskowe

4) Luteina i zeaksantyna

Luteina i zeaksantyna to karotenoidy znajdujące się w siatkówce oka. Filtrują wysokoenergetyczne światło niebieskie i są silnymi przeciwutleniaczami. Podobnie jak wit. C i E chronią przed zaćmą i AMD.

Wybrane źródła luteiny i zeaksantyny:

  • jarmuż
  • szpinak
  • sałata
  • brokuły
  • dynia
  • brukselka
  • groszek
  • kukurydza

5) Kwasy omega-3

Kwasy omega-3 również chronią przed AMD. Zapobiegają odkładaniu się w oczach toksycznych cząsteczek (tzw. A2E), które wzmagają w oczach procesy starzenia. Są też niezbędne do prawidłowego rozwoju wzroku, dlatego warto, by rodzice już małego pilnowali swoich dzieci, np. przemycając im w posiłkach produkty z diety śródziemnomorskiej.

Wybrane źródła kwasów Omega-3:

  • Ryby (makrela, łosoś, białe)
  • tran
  • oleje (rzepakowy, lniany)
  • siemię lniane
  • chia
  • orzechy włoskie
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Julian Sobiech (@jakdozycsetki)

Tags:

2 (komentarze)

  1. Marchewka tak ale najlepiej ją chrupać na surowo 🙂 Takie zalecenie usłyszałam będąc dzieckiem, kiedy mama pojechała ze mną do Katowic do pewnej Pani dr. W tamtych czasach nie było soków typu Kubuś 🙂 ale były sokowirówki. Mimo to lekarka podkreśliła że mam chrupać 🙂 Do dziś zastanawiam się czy owo chrupanie miało związek np. z stymulacją uciskową korzeni zębów (zwłaszcza 3+ i +3) na jakiś nerw czy to chodziło o coś zupełnie innego 🙂 Faktem jest że pomogło wada pogłębiła się do pewnego momentu i od wielu wielu lat stoi w miejscu 🙂

    1. Marchewki są pyszne. Sok także 🙂 Zresztą generalnie bardzo lubię soki i szejki z warzyw i owoców, bo w tej formie jeszcze łatwiej się trawią i wchłaniają. Jeśli chodzi o twarde formy pomarańczowych warzyw, to na mnie na przykład świetnie wpływają bataty. Mogę jeść ich znacznie więcej niż marchewek, bo w końcu stanowią odpowiednik ryżu czy zwykłych ziemniaków, więc przy takich porcjach po paru tygodniach sam nabieram koloru batata 😀 A co do chrupania – nie wiem, jaki ma wpływ na pogłębianie lub hamowanie wady, ale teoria o stymulacji uciskowej korzeni zębów brzmi logiczne. Tak czy inaczej brawa dla lekarki, bo nawet jeżeli marchewki nie miałyby wpływu na Twój zgryz, to i tak w ten sposób sprytnie zachęciła Cię do zdrowej konsumpcji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *