DietaJak zatrzymać młodość

Czerwone mięso – 6 zdrowszych zamienników

Czerwone mięso to najmniej zdrowy rodzaj mięsa

Pytanie nr 1: po co w ogóle rezygnować z czerwonego mięsa?

Odpowiedź jest prosta i znajdziesz ją w poprzednim wpisie >link<. Przede wszystkim podałem w nim wyniki największej w historii metaanalizy nt. związku pomiędzy rodzajem spożywanego jedzenia a długością życia. Wykazała ona, że czerwone mięso (wołowina, wieprzowina itd.) przy porcji 170 g/dzień zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu aż o 35%. Natomiast przetworzone (parówki, salami itd.) jest jeszcze gorsze. Nasuwa to prosty wniosek, że należałoby na co dzień zastąpić je czymś zdrowszym.

Pytanie nr 2: czym zastąpić czerwone mięso?

I tu z pomocą przychodzą nam naukowcy z Harvardu – Willett i Hu. Wraz ze swoim zespołem przeanalizowali badania przeprowadzone na 121 342 osobach wolnych od nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych. Uczestników obserwowano przez ponad 20 lat, w czasie których zmarło 23 926 osób.

Szczegółowa analiza potwierdziła, że regularna konsumpcja czerwonego mięsa jest czynnikiem przyspieszającym śmierć. Karkówka, mielone, salami itd. są smaczne, ale co zrobić? Najlepiej byłoby całkiem z nich zrezygnować, choć naukowcy zdali sobie sprawę, że dla większości jest to niewyobrażalne. Skupili się więc na produktach, które mogą stanowić rozsądną alternatywę. Dzięki temu okazało się, że…

…najzdrowszym zamiennikiem czerwonego mięsa jest drób!

Czerwone mięso warto zamienić chociażby na mięso białe

Aż słyszę ten okrzyk radości z polskich siłowni. Mięso z kurczaka (a także z indyka, kaczki itp.) stanowi w tym kontekście mniejsze zło. Bez wątpienia drób jest dużo zdrowszy od wołowiny czy wieprzowiny, nie mówiąc o parówkach.

Jeżeli więc nie jesteś wege, a chcesz żyć zdrowo i długo, to produkty wymienione przeze mnie na grafice są po prostu dla Ciebie stworzone. Oprzyj na nich codzienną dietę. Różnica między okazjonalnym a regularnym spożywaniem czerwone mięsa jest bowiem taka, jak między popalaniem od czasu do czasu na imprezie a codziennym jaraniem paczki fajków.

 

 

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Julian Sobiech (@jakdozycsetki)

O tyle obniżasz ryzyko przedwczesnej śmierci, jeśli codziennie zamienisz czerwone mięso (jedną porcję – 85 g) na któryś z tych produktów:

    1. Orzechy -19% ryzyka przedwczesnej śmierci w porównaniu do czerwonego mięsa
    2. Drób -14% (najlepszy zamiennik czerwonego mięsa dla czynnych mięsożerców)
    3. Produkty pełnoziarniste -14%
    4. Rośliny strączkowe -10%
    5. Chudy nabiał -10%
    6. Ryby -7% (dobra opcja dla pescowegetarian)

 

Źródełko:

Pan A, Sun Q, Bernstein AM, Schulze MB, Manson JE, Stampfer MJ, Willett WC, Hu FB. Red meat consumption and mortality: results from 2 prospective cohort studies. Arch Intern Med. 2012 Apr 9;172(7):555-63.

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *