Dieta

Ochota na słodkie – przyczyna, o której nie uczyli nas w szkole

Skąd się bierze ochota na słodycze?

Ochota na słodkie jedzenie może wynikać z niedoboru chromu – pierwiastka, który pełni kluczową rolę w regulacji poziomu cukru we krwi. Wpływa on na działanie insuliny – hormonu odpowiedzialnego za utrzymanie równowagi glukozowej. Gdy w organizmie brakuje chromu, może to prowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu insuliny. A to z kolei sprawia, że we krwi zacznie krążyć więcej cukru.

Po co nam w ogóle chrom

Chrom zachowuje się w ciele jak mały pomocnik, który pomaga zorganizować pracę w naszej „fabryce energii”. Cukry, które znajdują się w jedzeniu, są jak paliwo dla naszego organizmu. Chodzi nie tylko biały cukier, ale też każde inne węglowodany – z ziemniaków, ryżu, pieczywa, owoców i wielu innych źródeł. Abyśmy jednak mogli wykorzystać to paliwo, musimy zamienić je na energię. W naszym ciele krąży insulina. To specjalna substancja, która pomaga naszym komórkom otworzyć drzwi, aby cukry mogły wejść do środka i dostarczyć nam energii.

Chrom jest jak klucz do tych drzwi. Bez niego insulina ma problemy z otworzeniem drzwi dla cukrów, więc zostają one we krwi. Stąd podwyższony poziom glukozy. Komórki są wówczas pozbawione energii, a to jest sygnał dla mózgu, by zwiększyć ochotę na słodycze.

Gdy w organizmie jest wystarczająco dużo chromu, to insulina może bez problemu otwierać drzwi komórek. To pozwala cukrom wejść i zamieniać się w energię. Dzięki temu czujemy się dobrze – nie odczuwamy energetycznego zjazdu, za to mamy siłę do pracy, nauki czy rozrywki.

Skąd się bierze ochota na słodycze?Skąd może się brać ochota na słodkie jedzenie

Niedobór chromu może też wpłynąć na wydzielanie serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za uczucie szczęścia i zadowolenia. Gdy poziom serotoniny jest niski, może to wzmagać smutek, a nawet pogarszać stan pacjentów z depresją. To też nie pozostaje bez wpływu na ochotę na słodycze. Wiele osób „zajada” bowiem stres, więc słodycze są wówczas specyficzną próbą „samoleczenia”. To także kolejny argument, dlaczego każdy z nas powinien dążyć do zaspokojenia zapotrzebowania na witaminy i inne drobinki. Mało który niedobór nie odbija się wyraźnie na ciele lub umyśle – albo na jednym i drugim jednocześnie.

Czym przywrócić prawidłowy poziom chromu

Aby uniknąć niezdrowego pragnienia słodkości i podwyższyć poziom chromu, warto zadbać o jego odpowiedni poziom w diecie. Chrom można znaleźć w różnych pokarmach, takich jak brokuły, ziemniaki, orzechy, zboża pełnoziarniste, mięso czy jaja. Już 2-3 jajka mogą zaspokoić codzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jeśli podejrzewasz niedobór chromu, dobrym rozwiązaniem może być także konsultacja z lekarzem albo z dietetykiem. Dobry specjalista może pomóc w opracowaniu zrównoważonej i doborowej diety, która będzie nie tylko zdrowa, ale także smaczna.

Dzienne zapotrzebowanie na chrom:

  • Mężczyźni: 30-35 mikrogramów (µg) na dobę
  • Kobiety: 20-25 µg na dobę

Przykładowe źródła chromu:

  • Brokuły (gotowane) – około 22 mikrogramów (µg) na 100 g
  • Ziarna zielonej fasoli (gotowane) – około 20-30 µg na 100 g
  • Serek wiejski – około 20-30 µg na 100 g
  • Jaja – około 20-30 µg na 100 g (około 2 średnie jaja)
  • Pełnoziarnisty chleb – około 10-20 µg na 100 g
  • Orzechy włoskie – około 32 µg na 100 g
  • Pomarańcze – około 12 µg na 100 g
  • Ziarna siemienia lnianego – około 10 µg na 100 g
  • Mięso wołowe (gotowane) – około 2-10 µg na 100 g
  • Ziemniaki (gotowane) – około 2-10 µg na 100 g

~Julian

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Julian Sobiech (@jakdozycsetki)

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *