DietaJak zatrzymać młodość

Palenie a dieta – co jeść, żeby żyć dłużej i nie rzucać palenia

Badacze z Kliniki Cleveland w Ohio twierdzą, że większość palaczy potrzebuje trzech prób, by skutecznie rzucić palenie. Czasem jednak mam wrażenie, że niektórzy próbują nie po trzy, a trzydzieści razy. Cóż, grunt to się nie załamywać 😀

Tylko co z osobami, które chciałyby rzucić papierosy, a naprawdę nie potrafią? I z tymi, które świadomie chcą dalej palić? Moim celem jest edukować, a nie kogokolwiek do czegokolwiek zmuszać, dlatego jeżeli wybierasz fajki – spoko, szanuję to. Po prostu na mnie nie dmuchaj.

Palenie a długowieczność

Jeżeli musisz lub chcesz pociągnąć za ogon dwie sroki (czyli palić dalej, ale też nie umrzeć zbyt wcześnie), to jest dla Ciebie pewne rozwiązanie – specjalna dieta palacza.

Naukowcy ze szwedzkiego Uniwersytetu Karolinska przeprowadzili na ten temat szeroko zakrojone badania. Trwały one aż 17 lat i objęły 68 273 Szwedów, których stan zdrowia, styl życia i sposób odżywiania były monitorowane przez badaczy. Ich uwagę skupił zwłaszcza czynnik spożywczy, ponieważ odsłonił zależność pomiędzy długością życia palacza a rodzajem spożywanych przez niego produktów.

Palenie najlepiej jest rzucić – z tym nie ma dyskusji.

Istnieje bowiem pewien współczynnik (AIDI – anti-imflammatory diet index), który oznacza, jak silne działanie przeciwzapalne wykazuje dany produkt. Na tej podstawie podzielono jedzenie na 16 grup – 11 hamujących i 5 wzmagających procesy zapalne. Oto one:

Produkty przeciwzapalne:

  • owoce i warzywa
  • pieczywo pełnoziarniste
  • płatki śniadaniowe
  • herbata
  • kawa
  • chude sery
  • czekolada
  • orzechy
  • wino
  • piwo
  • oliwa i olej rzepakowy

Produkty prozapalne:

  • nieprzetworzone mięso
  • przetworzone mięso
  • słodzone, gazowane napoje bezalkoholowe
  • podroby
  • chipsy

Zgubny wpływ palenia może być nieco złagodzony specjalną dietą.

Nie są to oczywiście wszystkie rodzaje jedzenia i picia, jakie istnieją. Należy więc przyjąć, że to, co nie zmieściło się na liście, albo ma działanie nieznane, albo neutralne.

Palenie a dieta przeciwzapalna – wyniki badań

Wyniki są jednocznaczne – im więcej w diecie produktów przeciwzapalnych, a mniej prozapalnych, tym większa szansa na dłuższe życie. Wprawdzie efekt ten został odnotowany także u osób nigdy niepalących i u tych, które rzuciły nałóg, ale zdecydowanie najsilniej zadziałał w przypadku aktywnych palaczy:

  1. Niepalący nigdy
    Dieta przeciwzapalna wydłużyła im życie zaledwie o dwa i pół miesiąca.
  2. Ex-palacze
    Dieta przeciwzapalna wydłużyła im życie średnio o 1,2 roku.
  3. Aktywni palacze
    U nich efekt diety przeciwzapalnej był najsilniejszy i wynosił średnio 2 lata dłuższego życia.

A na koniec łap dwie ciekawostki:

  1. Jeżeli rzucisz palenie, zanim skończysz 30 lat, Twoja szacowana długość życia będzie taka sama jak u osób, które nigdy nie zapaliły.
  2. Jeżeli rzucisz palenie przed 40-tką, masz o 90% niższe ryzyko przedwczesnego zgonu wywołanego tym nałogiem niż aktywni palacze.

Dieta palacza – podsumowanie

Całe powyższe badanie dobrze pokazuje, jak złożone jest ludzkie ciało. Skoro rządzi nami tyle mechanizmów, nigdy nie jest tak, że jeden lub drugi nawyk całkowicie zabezpiecza lub skazuje nas na jakąś z chorób. W związku z tym nawet najgorsze przyzwyczajenia można często zrekompensować w jakiś inny sposób. Wszystko opiera się bowiem o rachunek prawdopodobieństwa – im więcej stosujesz rzeczy, które opisuję na blogu, tym większa szansa na dłuższe życie. Zachęcam Cię więc do rzucenia palenia, ale jeśli już musisz przy nim zostać, to dieta palacza jest dla Ciebie idealną opcją.

Palenie a dieta – przykładowe produkty łagodzące stan zapalny

Jeszcze raz wymieniam produkty sprzyjające palaczom, którzy wiedzą że nie rzucą papierosów, a chcieliby żyć dłużej:
Owoce i warzywa, pieczywo pełnoziarniste, płatki śniadaniowe, herbata, kawa, chude sery, czekolada, orzechy, wino, piwo, oliwa olej rzepakowy.

 
 

Źródełka:

Kaluza J, Harris H, Melhus H, Michaëlsson K, Wolk A. Questionnaire-Based Anti-Inflammatory Diet Index as a Predictor of Low-Grade Systemic Inflammation. Antioxidants & Redox Signaling 2018; 28: 78-84.
my.clevelandclinic.org/health/articles/17488-smoking
Chiolero A, et al. Consequences of smoking for body weight, body fat distribution, and insulin resistance. American Society for Clinical Nutrition. Am J Clin Nutr April 2008;87(4):801-809.
Wack JT, et al. Smoking and its effects on body wright and the systems of caloric regulation. American Society for Clinical Nutrition. Am J Clin Nutr 1982;35:366-380.

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *